Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Η ΟΜΗΡΙΚΗ ΕΛΕΝΗ


Η ΟΜΗΡΙΚΗ ΕΛΕΝΗ

Η Ωραία Ελένη είναι η γυναίκα του Μενέλαου, αυτή για την οποία οι Έλληνες πολέμησαν δέκα ολόκληρα χρό­νια στην Τροία! Στα ομηρικά έπη η γενεαλογία της είναι ακό­μη σαφής· κόρη του Δία και της Λήδας, έχει ως «ανθρώπινο» πατέρα τον Τυνδάρεο και αδελφούς τους Διόσκουρους, τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη. Αδελφή της είναι η Κλυται­μνήστρα.


Η Ελένη και ο Μενέλαος απέκτησαν μία κό­ρη, την Ερμιόνη. Σύμφωνα με ορισμένες παρα­δόσεις, απέκτησαν επίσης γιο, που λεγόταν Νικόστρατος. Αλλά αυτός ο γιος γεννήθηκε, λένε, ύστερα από την επιστροφή από την Τροία. 

Σ' αυτή λοιπόν τη χρονική στιγμή τοποθετεί­ται η αρπαγή της Ελένης. Η Ελένη τότε ήταν η πιο ωραία γυναίκα του κόσμου και η Αφροδίτη είχε υποσχεθεί στον Πάρη να του τη δώσει, αν της παραχωρούσε το βραβείο της ομορφιάς. Με δική της συμβουλή μπήκε στο καράβι και ήρθε στις Αμυκλές, όπου φιλοξενήθηκε από τους Τυνδαρίδες. Έπειτα πήγε στη Σπάρτη, όπου τον δέ­χτηκε στο παλάτι του ο Μενέλαος. Αλλά, όταν εκείνος υποχρεώθηκε να φύγει στην Κρήτη για την κηδεία του παππού του, Κατρέα, η Ελένη αντικατέστη­σε το σύζυγο της κοντά στους φιλοξενούμενους του. Έτσι συνάντησε τον Πάρη και σε λίγο εκείνος την απήγαγε. 

Η ομορφιά του Πάρη και τα πλούτη του επέδρασαν αποφασιστικά σ' αυτή την απαγωγή. Αλλά η Ελένη δεν έφυγε με άδεια χέρια. Πήρε μαζί της θησαυρούς, καθώς επίσης και τις δούλες της, ανάμεσα στις οποίες ήταν και η αιχμάλωτη Αίθρα, η μητέρα του Θησέα. Αλλά άφησε την Ερμιόνη στη Σπάρτη. 

Tα ομηρικά ποιήματα δε δίνουν καμιά απολύτως πληροφορία για το ταξίδι των δύο εραστών. Η πιο αρχαία ωστόσο εκδοχή διηγείται πως ευνοϊκοί άνεμοι επέτρε­ψαν στον Πάρη να φτάσει στη Μικρά Ασία σε τρεις μέρες. Αλλά υπάρχει κάποια άλλη εκδοχή, σύμφωνα με την οποία, μια καταιγίδα (που την προκάλεσε η Ήρα) έσπρωξε το καράβι του Πά­ρη ως τη Φοινίκη, στη Σιδώνα. Στην Ιλιάδα γίνε­ται ένας απλός υπαινιγμός σ' αυτό το επεισόδιο. 

Η Αφροδίτη πείθει την Ελένη να πέσει στην αγκαλιά του Πάρη 

Η Ομηρική Ελένη θεωρείται νόμιμη σύζυγος του Πάρη. Είναι μια άπιστη γυναίκα που εγκατέλειψε τον άντρα της τον Μενέλαο, άφησε το σπιτικό της και κλέφτηκε με τον Πάρη. 

Παρουσιάζεται σαν μια μοιραία γυναίκα που για την ομορφιά της χάθηκαν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Εκτός από το γεγονός ότι σκοτώθηκαν τόσοι άνθρωποι, Έλληνες και Τρώες, από δική της απερισκεψία, προκάλεσε κακό και στα αγαπημένα πρόσωπα της οικογενείας της. Δεν λογάριασε κανέναν και σκέφτηκε μόνο τον εαυτό της και την προσωπική της ευτυχία. Δεν υπολόγισε τις συνέπειες των πράξεών της, δεν σκέφτηκε τον όλεθρο που θα προκαλούσε. 

Η Ελένη είναι μια γυναίκα με αυτοπεποίθηση που συμπεριφέρεται άνετα και εμφανίζεται χωρίς φόβο μπροστά στους πρωταγωνιστές της Τροίας, αψηφώντας τους κακοπροαίρετους και φθονερούς ψίθυρους των γερόντων. Συμπεριφέρεται με σεβασμό στον Πρίαμο και απαντά στις ερωτήσεις του παρουσιάζοντας με επαινετικά λόγια τους αρχηγούς των Αχαιών. Τους θαυμάζει και νιώθει περήφανη για την καταγωγή της. Αρχίζει να αντιλαμβάνεται τα λάθη της αλλά συμπεριφέρεται με περηφάνια και αξιοπρέπεια χωρίς να δείχνει ταπεινωμένη.  

žΗ Ελένη συνειδητοποιεί το λάθος της, μετανιώνει για τις πράξεις της και νοσταλγεί το σπιτικό της, τον σύζυγό της, τη μητέρα της, την κόρη της και τα δύο αδέρφια της που την προστάτευαν πάντα, αλλά είναι πλέον αργά. 

Η Ωραία Ελένη στην Οδύσσεια του Ομήρου 

Η Ελένη του Ομήρου είναι μια γυναίκα όμορφη και ποθητή. 
Για τους περισσότερους όμως, κυρίως για τους Έλληνες αλλά και για τους Τρώες, είναι μία γυναίκα μισητή, μία γυναίκα άπιστη, υπαίτια για έναν πόλεμο που έστειλε χιλιάδες αθώες ψυχές στον Άδη. 
Κανένας δεν μπορεί να την καταλάβει ούτε να τη δικαιολογήσει για τις πράξεις της, που υποκινούνται από τα πάθη της. 

Και στις μέρες μας, η κοινή γνώμη δεν μπορεί να συγχωρήσει μία παντρεμένη γυναίκα που εγκαταλείπει την οικογένειά της, για να ζήσει τον έρωτά της με κάποιον άλλο σύντροφο. 

Μοιραία λοιπόν η Ελένη έχει μείνει στη μνήμη όλων σαν μία γυναίκα απερίγραπτης ομορφιάς, η ομορφότερη γυναίκα της Ελλάδας, σαν μία μοναδική γυναίκα που για χάρη της έγινε ένας από τους μεγαλύτερους πολέμους της εποχής εκείνης, ο Τρωικός πόλεμος. 
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ''ΩΡΑΙΑ'' ΕΛΕΝΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

Η ''ΩΡΑΙΑ ΕΛΕΝΗ'' ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ Η Ελένη εντούτοις δεν υπάρχει πια μες στην εγκόσμια λύπη.  Υπάρχουν μόνο τα ...